fbpx
Connect with us

שעוני יוקרה

שעון קוורץ – כל מה שתרצו לדעת

Published

on

שעון קוורץ

quartzwatchesinc.com

היסטורייה של שעון קוורץ

הופעתו של שעון הקוורץ הייתה האירוע ההרסני ביותר שאי פעם פקד את עסקי שעוני היוקרה המסורתיים, איום קיומי שכמעט הפיל את תעשיית השעונים כפי שאנו מכירים אותה. המצאת שעון הקוורץ הייתה בין ההתקדמות המשמעותית ביותר בהיסטוריה של שמירת זמן והביאה להמונים שעוני יד במחירים סבירים באופן שלא נראה כמותו. אלו הן שתי אסכולות המחשבות העיקריות על המשמעות של שעון הקוורץ להיסטוריה של ייצור השעונים, ושניהם נכונים בעצם. בעודכם שוקלים האם לרכוש שעון קוורץ, שוקלים את ההבדלים העיקריים בין תנועות קוורץ לתנועות מכניות, ומנסים לעטוף את ראשכם סביב סוגי טכנולוגיות שמירת הזמן השונות, בואו נחקור כיצד נוצרו שעוני קוורץ, כיצד הם התפתחו ומה מקומם. בעולם השעונים המשתנה של היום. 

כמעט כל התקדמות בטכנולוגיית ייצור השעונים הייתה בשירות של שימושיות ופונקציונליות מוגברת – אפילו המצאות שכיום אנו מחשיבים להשפעות יוקרתיות לחלוטין. מקיש הדקות, למשל, הומצא כך שעונד שעון יוכל לבדוק בקול את השעה בחושך בימים שלפני הציפוי הזוהר על חוגות. אפילו הטורבילון החל את קיומו כמכשיר לשיפור דיוק שמירת הזמן, תוך מניעת השפעות כוח המשיכה על תנועת שעון כיס. לכן זה לא צריך להתפלא שככל שהעולם נכנס לעידן האלקטרוני באמצע המאה ה-20, יצרני השענים ינסו לרתום את הטכנולוגיות החדשות כדי לשפר את הדיוק – ומכאן את הרצויות – של המוצרים שלהם. 

שעון אלקטרוני

יצרנית השעונים האמריקאית המילטון הובילה את הדרך עם השעון האלקטרוני הראשון בעולם, ה-Ventura, שהופיע לראשונה בקול תרועה רמה בשנת 1957 וימשיך לתהילה גדולה עוד יותר כאשר יענוד אותו אלביס פרסלי בסרט "הוואי הכחולה" מ-1961. השעון בלט לא רק בעיצוב המארז המעוקל יוצא הדופן והעתידני שלו אלא בתנועתו, שהשתמשה בסוללה, מגנטים וסליל אלקטרוני ולא בקפיץ ראשי כדי להניע את רכבת ההילוכים וגלגל האיזון. התנועה האלקטרונית המקורית, Caliber 500, הפכה מזמן למיושנת אך ה-Ventura נשארה בהרכב של המילטון, עם אפשרויות קוורץ וגם מכניות לתנועה שלה.

הולדת שעון האקוטרון

מותג אמריקאי אחר, Bulova שבסיסו בניו יורק, הצטרף למאבק ההייטק של מדידת זמן ב-1960, עם ההמצאה פורצת הדרך של Accutron Spaceview 214, שקיבל את ייעודו המספרי מהתנועה שלו, Caliber 214. טכנולוגיית Accutron החליפה את גלגל האיזון הנפוץ לתנועות מכניות עם א מזלג כוונון, המופעל על ידי מתנד אלקטרוני בעל טרנזיסטור אחד, כדי להניע את פונקציות שמירת הזמן. מערכת זו הבטיחה קצב תנודה של 360 הרץ – כמעט פי 150 מהיר יותר מזה של שעון מכני מונע על גלגל שיווי משקל – והבטיחה דיוק של דקה אחת בלבד בחודש, רמת דיוק חסרת תקדים שהיווה השראה לשם Accutron, עבור " דיוק באמצעות אלקטרוני." ה-Bulova Accutron הפך לשעון איקוני עבור עידן מירוץ החלל של שנות ה-60, כאשר Bulova שיתפה פעולה עם נאס"א כדי להתקין שעוני אקוטרון בכל משימות אפולו. הדגם הפך לעמוד התווך בפורטפוליו של Bulova עד שסופק סופית כמותג עצמאי בשנת 2020, והופיע לראשונה עם תנועה אלקטרוסטטית חדשה לגמרי .

שעון קוורץ של סייקו

הרגע המכונן להתפשטות של ההמצאה על פרק כף היד הגיע ב-1969 – למרבה האירוניה, באותה שנה שבה ייצור שעונים מכאני, שעצם קיומה יהיה מאוים על ידי ההתקדמות החדשה, הציגה אבן דרך משלה, קליבר הכרונוגרף הראשון המתפתל. Seiko היפנית זעזעה את קהילת השעונים עם הצגת ה-Seiko Astron, שקליבר 35A שלו שילב את תנועת שעוני הקוורץ הראשונה. שלא כמו תנועה מכנית, האוגרת את האנרגיה שלה במעיין ראשי פצע בתוך חבית ומשחררת אותה דרך סדרה מורכבת של גלגלי שיניים כדי להזיז את הגלגלים,תנועת קוורץ שואבת את כוחה ממטען חשמלי קטן המסופק על ידי סוללה, אשר עוברת דרך מעגל משולב שמחיל את המטען על גביש קוורץ זעיר חתוך לצורת מזלג כוונון. הודות למשהו המכונה אפקט פיזואלקטרי הפוך, אותו מטען זעיר המופעל על גביש מזלג הקוורץ גורם לו לרטוט בקצב גבוה להפליא שמגמד את התפוקה של שעון מכני (32,768 פעמים בשנייה, בניגוד ל-3 או 4 פעמים בשנייה המוצעים על ידי רוב המתנדים המכניים), התפתחות שטרם נראתה בשעונים, חוסכת אנרגיה ומבטיחה דיוק של רק -/+ 5 שניות לחודש. שעוני קוורץ היו מדויקים יותר, עמידים יותר לזעזועים ובמחיר סביר יותר מקודמיהם המכאניים ומצאו קהל רב ומלא רצון. הם גם, למרבה הצער של רוב חברות השעונים המסורתיות בשוויץ, איימו להפוך את כל השעונים הממוכנים האלה למיושנים.

בשורת הסולארי – שעוני איקודרייב

היפנים אימצו את טכנולוגיית הקוורץ החדשה, בעוד שהשוויצרים המסורתיים יותר יחזיקו מעמד, לפחות בשלבים המוקדמים, בשיטות המסורתיות שלהם גם מול התחרות הנוקשה הזו בשוק מהמזרח הרחוק. בית השעונים הגדול האחר של יפן, Citizen, תרם תרומה היסטורית משלו בשנת 1976 עם הצגת הקליברים הראשונים של Eco-Drive – תנועות קוורץ עם סוללות נטענות המופעלות על ידי כל מקור אור, מאור שמש טבעי ועד מנורה על שידת לילה. טעינה בודדת אחת מספיקה לטעינת סוללת השעון למשך שישה חודשים של פעולה רציפה. מנקודת מבט סביבתית, זה גם אומר שכמעט לעולם לא צריך להשליך סוללות ישנות ולהחליף אותן בחדשות. אקו-דרייב הפכה לטכנולוגיית עמוד התווך שסביבה בנה סיטיזן חלק גדול מהאוסף המודרני שלה,כאן.

קדחת הסווטש

ב-1983, הודות לצוות של אנשי חזון בשם ניקולס ג'י האייק, ארנסט תומקה, אלמר מוק וז'אק מולר, השוויצרים סוף סוף הצטרפו למסיבה, והשיקו את שעון סווטש בעל השם המתאים, שכבש את ה-Zeitgeist של שנות ה-80. השילוב שלו של עיצובים אנלוגיים צבעוניים ססגוניים, תנועות קוורץ מתוצרת שוויץ, מארזי פלסטיק ונקודות מחיר נגישות לכל, כולל בני נוער וצעירים שלא ענדו שעונים . השעון של Swatch טיפח קהל עוקב בשנות ה-80, בדומה לשיגעון על Cabbage Patch Kids ו-Beanie Babies. השם שלו בא מצירופה של הביטוי "שעון משני", כלומר יש להתייחס ל-Swatch כאל אביזר כמו עניבה, כובע או חולצת טריקו: אין לך רק אחד, ומכיוון שהם היו כל כך זולים וזמינים בכל כך הרבה צבעים וסגנונות, אתה יכול להחזיק מספיק מהם כדי לאבזר עם כל בגד ולכל אירוע. ה-Swatch היה בעצם ההתחלה של תרבות "ארון השעונים" של היום. 

ההצלחה של שעון Swatch נתנה השראה ליצרניות שוויצריות אחרות ללכת בעקבותיה, כשהתוצאה הייתה הפסקה הדרגתית של שעונים מכניים רבים והשמדה שלאחר מכן של יצרנים מסורתיים רבים בתעשייה, שלמעשה כבר החלה עם הופעת טכנולוגיית הקוורץ. ועלייתם של היפנים. אפילו רולקס, הסבא של שומרי השעונים המסורתיים, החל לייצר שעונים עם תנועות קוורץ בשנות ה-70. העידן עדיין מכונה על ידי רבים, במיוחד בשוויץ, כמשבר הקוורץ. השעון המכני יהנה מתחייה גדולה בסביבות תחילת המילניום, אבל שעון הקוורץ, שעדיין שומר על דומיננטיות בשוק ההמוני, היה כאן כדי להישאר.

לונגינס לוקחת את השוק

כמה חברות שעונים שוויצריות תרמו בעצמן לטכנולוגיית הקוורץ. לונגינס היה בין הראשונים, שפיתח את שעון הקוורץ הראשון ב-1954 ושילב אותו במכשיר תזמון ספורטיבי בשם Chronocinégines. מכשיר זה סיפק לשופטי מרוצים סדרה של תמונות שתועדו על סרט במאית שנייה 1/100, מה שאיפשר להם לתעד במדויק את הרגע שבו אתלט חצה את קו הסיום. בשנת 1984, לונגינס עקבה אחר החידוש הזה עם שעון יד קוורץ פורץ דרך, Conquest VHP. הגרסה המודרנית של השעון ההוא יצאה לראשונה בשנת 2017, מצוידת ב-Caliber L288.2 שיוצרו ב-ETA, המתהדר ברמת דיוק גבוהה במיוחד לשעון אנלוגי (± 5 שניות בשנה) ובמערכת GPD (זיהוי מיקום הילוכים) חדשנית המאפסת במהירות את מחוגי השעון לאחר פגיעה או חשיפה לשדה מגנטי. התנועה כוללת גם חיי סוללה ארוכים במיוחד של כמעט חמש שנים – טוב יותר משעון חכם, הדורש טעינה מתמדת של הסוללה – ולוח שנה נצחי מובנה. ה-Longines Conquest VHP.

סופר קוורץ

החל משנת 2014, ברייטלינג, שרכשה תנועות מ-ETA עבור השעונים המקצועיים המופעלים על ידי קוורץ, כמו Emergency, הציגה קליברים סופר-קוורץ מדוייקים במיוחד משלה, עם עיצוב פטנט מותאם תרמו שהופך אותם מדויקים פי 10 מאשר רוב קליבר הקוורץ (אם כי לא בדיוק כמו תנועות ה-VHP של לונגינס), כלומר תוך 10 שניות בשנה. קליברים של Breitling SuperQuartz תומכים בפונקציות אנלוגיות ודיגיטליות כאחד, והותקנו בשעונים כמו השעונים המחוברים של Exospace ודגמי Endurance Pro ממוקדי "athleisure" שהושקו ב-2020.

טכנולוגיית הוט-קוורץ

שעון הקוורץ וכל הפוטנציאל שלו אפילו משכו את תשומת לבם של כמה מהתומכים הנערצים ביותר של מסורות ייצור שעונים קלאסיות. בשנת 2016, FP Journe חשפה את ה-Elegante, שעון נשים שסימן את הופעת הבכורה של קליבר קוורץ אלקטרומגנטי מתוצרת בית שהיה פרי שמונה שנים של מחקר ופיתוח. שמונה שנים הם גם חיי הסוללה המדהימים שהקליבר מציע, בנוסף להטבה העיקרית הנוספת שלו: מצב "המתנה" בו הסוללה נכבית לכל פרק זמן בו השעון אינו עונד. במצב המתנה, המיקרו-מעבד של התנועה ממשיך לשמור על זמן למרות שכל החלקים המכניים – גלגלי שיניים, רוטורים, מחוגים – מפסיקים לנוע כדי לחסוך באנרגיה. כאשר עונד השעון שם אותו מחדש, הוא מאפס את עצמו אוטומטית לזמן הנכון, לוקח את הנתיב הקצר ביותר – בכיוון השעון או נגד כיוון השעון כדי לחסוך עוד יותר באנרגיה. כל כך גאה היה פרנסואה פול ז'ורן בהמצאה הזו שהוא עיטר אותה כפי שהוא היה עושה את אחת התנועות המכניות שלו – כולל השימוש במעגל מצופה זהב – ועיצב את המארז האלגנטי כדי להשוויץ בו מאחורי מארז ספיר. 

בקיצור, ישנן עדויות רבות לכך שיצרני שענים רבים בכל הרמות ובכל נקודות המחיר ממשיכים להקדיש משאבים לשעוני הקוורץ שלהם, למרות שהם עשויים לייצג רק חלק מהתפוקה היוקרתית שלהם. הפנייה, במיוחד לחדש לאיסוף שעונים המביא תקציב מוגבל לשולחן, ברורה מבחינות רבות: שעון קוורץ זול יותר, מדויק יותר, עמיד יותר ומסוגל לשלב יותר סיבוכים מאשר שעון מכני ללא עין בהתאם. -סימון קופץ. זה גם הרבה יותר קל "לתפוס וללכת" עם שעון קוורץ, שכן אחד שלא נלבש כמה ימים לא ידרוש איפוס וליפוף מחדש. והכי חשוב, שעון קוורץ הוא לעתים קרובות הכניסה המפתה לעולם של הערכת שעונים מכניים מתקדמים שמחכה בקצה קשת האנין המתהווה.

שעון קוורץ מול שעון מכני

הבחירה בין שעון קוורץ לשעון מכני תלויה בעיקר בהעדפה האישית שלך. באמירה זאת, יש לקחת בחשבון גורמים רבים בעת קבלת החלטה זו.

 נעמיד את שתי הסוגות זו מול זו ונראה איזו מנצחת כאשר אנו בוחנים כיצד הן משתוות כאשר מסתכלים על:

דיוק

מהימנות

אֲרִיכוּת יָמִים

תחזוקה

מחיר.

דיוק

מבחינת דיוק, זה לא משתפר בהרבה משעון קוורץ. זה לא אומר ששעונים מכניים אינם מדויקים. כדי להוסיף קצת הקשר להצהרה הראשונה שלנו, שעון מכני יאבד בין 5 ל-10 שניות ביום, בעוד ששעון קוורץ יאבד כ-4 שניות בחודש. בשעוני יוקרה הסיפור משתנה, ושעוני יוקרה בכל מנגנון מציגים דיוק הרבה מעבר למה שאמור להיות דאגה לכל אדם מן השורה לשנים הקרובות.

מהימנות

אין מנצח ברור כאשר בוחנים את גורם המהימנות בין שתי התנועות. אפשר לטעון שרמת הדיוק של הקוורץ הופכת אותו לאמין ביותר. אחרים יכולים לומר שתוחלת החיים של המכנית הופכת אותו לתנועה אמינה שניתן להעביר לדורות הבאים. שניהם מסוגלים להתמודד עם הבליטות ששעונים נתונים להם לעתים קרובות במהלך הלבישה היומיומית. ובמקרה זה כדאי לשפוט בעיקר לפי החברה החתומה על הייצור

אריכות ימים

אנחנו לא מגזימים כשאנחנו אומרים ששעונים מכניים הם די בני אלמוות כאשר מקפידים על דרישות הטיפול והתחזוקה הנכונות. שעון קוורץ, לעומת זאת, לא בנוי להחזיק מעמד לכל החיים – לא משנה כמה טוב תשמור עליו. הסתכל באחריות ובדוק כל דגם בנפרד לפני הקנייה כששזה מגיע לקוורץ.

שעוני קוורץ עם תכונות נוספות כגון תאורה חשמלית או פונקציונליות של שעון עצר יישרפו סוללות מהר יותר מאלה ללא התכונות הנוספות. מבחינה תקציבית, יש לקחת את הגורם הזה בחשבון.

תחזוקה

יש להחליף את הסוללה של שעון קוורץ כל שנתיים עד 5 שנים. מלבד זאת, החלקים הנעים המינימליים שלו גורמים לכך שהוא דורש פחות תחזוקה מאשר שעון מכני. טיפול בשעון קוורץ הוא התחייבות ידידותית לתקציב.

אחזקת שעון מכני היא מחויבות לכל החיים. זה יצטרך לעבור טיפול בערך אחת לשלוש שנים, והשירות יעלה לך למעלה מ-$100. 

מחיר

שעוני קוורץ הם הרבה יותר זולים מאשר שעוני תנועה מכניים. ישנם חריגים המבוססים על הקליבר ושם המותג, אבל באופן כללי, שעון מכני יהיה יקר יותר משעון קוורץ, אך ורק בגלל שהמנגנון הרבה יותר מסובך.

מה אתה צריך בשעון?

כפי שאתה ללא ספק יכול לדעת, ההחלטה בין שעוני קוורץ או מכניים אינה בחירה של "גודל אחד מתאים לכולם". הכל מסתכם במה שאתה צריך בשעון. כך אנחנו רואים את זה: שני סוגי השעונים אומרים את השעה.

לכן, אם אתה מחפש מכשיר פונקציונלי למספר זמן בלבד, אתה יכול לבחור בין זה או אחר.

אם אתם עושים קניות בתקציב מצומצם, לא אכפת לכם להחליף את הסוללה של השעון שלכם לאורך שנים ומחפשים שעון מסוג "הגדר ושכח מזה" – שעון קוורץ ישרת אתכם היטב.

אבל אם אתה מתפעל מהאומנות הכרוכה בייצור שעון, שעון קוורץ לא יעבוד בשבילך. חובבי שעונים אמיתיים נמשכים לשעונים מכניים בגלל כמה זמן (סליחה על משחק המילים!), מאמץ ומיקרו-מכניקה שהושקעו ביצירת המכשירים המתוחכמים הללו.

רוצים לדעת עוד על שעוני יוקרה? לחצו כאן

Advertisement
Advertisement

פופולארי

בואו להיות מעודכנים בכל מה שחם!

רוצים לדעת איזה שעוניםם עונדים הסלבס? רוצים להיות מעודכנים בכל שעון חדש שיוצא? הצטרפו עכשיו!!